2020. július 16., csütörtök

Pogácsa variációk öreg tésztával.



Hozzávalók:

250 g öreg tészta
100 g kovász
200 g tejföl
1 dl langyos tej
1 tojás + 1 a kenéshez
100 g zsír + 1 ek zsír a hajtogatásnál
500 g liszt
20 g só,
Én ezt a mennyiséget duplán vettem, és ezért készült belőle több fajta.

Töltelék: 1/2 káposztát legyalultam, és megpároltam, sóval és a vége felé cukrot és őrölt borsot dobtam még rá.


Az öreg tésztát a tejjel elmostam amennyire tudtam. Majd bele tettem a tejfölt és a tojást is. Ezeket is jól elkevergettem. Majd betettem a kenyérsütő gép táljába, hozzáadtam a lisztet. Elkezdtem keverni, és figyeltem, nem kell-e még folyadék esetleg. Amikor kezdett a tészta össze állni, rátettem a sót és a zsírt, hogy keverje azzal együtt tovább. Amikor jól kikeverte, hagytam pihenni. Fél óra után kivettem, simán meghajtogattam, és tálba tettem, letakartam. Hagytam egy jó órát pihenni. Utána kétfelé osztottam a tésztát. Az egyik felét kinyújtottam, megkentem zsírral, és feltekertem, kettőbe hajtottam, és vissza tettem a tálba hogy keljen jól meg.  Igen, tekertem, nem hajtogattam. Így elég egyszer.

A másik adagot is kinyújtottam, arra a párolt káposztát dolgoztam rá. Szintén feltekertem, kettőbe hajtottam, és tálba tettem kelni.




Amikor megkelt kinyújtottam, bevagdostam a tetejét, és kiszaggattam pogácsa szaggatóval. Készítettem belőle apró pogit. Tepsin hagytam még kelni, majd megkentem sütés előtt tojás sárgájával.


Tipp! Aki sósabban szereti, megszórhatja egy kis sóval, vagy köménnyel, szezámmaggal, vagy épp sajttal.

A tészta ami leesett a szaggatásnál, azt újra kelesztettem, majd csak kinyújtottam, megvágtam a tetejét, és csak feldaraboltam. Így lett három és négyszög pogácsám.
Tehát akkor a variáció: apró sima pogi, káposztás pogi, három és négyszög sima pogi, és három és négyszög káposztás pogi.

 

Jó étvágyat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése