Mottó: Okos ember a hibájából is tanul. A buta semmiből sem.
Kalandozás az égetett tészta világában. Ígéretemhez híven, ma megpróbáltam elkészíteni a churrot.
Mivel én még csak tanuló vagyok, (ráadásul szakács, nem is cukrász) anyu felügyeli a munkámat, és ad tanácsot. Az égetett tészta készítése nem tartozik neki sem a kedvencei közé, bár nagyon szeretjük.
A képviselő fánkot - elmondása szerint- minden öt évben szokta elővenni, "hátha most sikerül" jeligére.
De nem adjuk fel. Ami nem sikerül elsőre, majd a másodikra, vagy a harmadikra sikerülni fog.
Szóval a churro is egy égetett tészta, de mint a receptből kiderült, "egyszerű", legalábbis egyszerűnek látszó. És még csak nem is drága, mert nem kell bele tojás.
Churro recept:
Tészta recept a Wikipédiáról:
Hozzávalók:
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1/4 teáskanál só
• 2 csésze liszt
• étolaj
• 2 pohár víz
• cukor (a mártogatáshoz)
Tészta recept az apróséf.hu-ról :
1.5 teáskanál kristálycukor
• 250 ml víz
• 0.5 teáskanál só
• 2 evőkanál étolaj
• 150 g búzaliszt (BL55)
Tészta recept a mindmegette.hu-ról.
Hozzávalók:
• 6 dkg vaj
• 2,5 dl tej
• 4 tojás
• 2 teáskanál kristálycukor
• csipet só
• 16 dkg liszt
• kevés sütőpor
Mivel a 150 g liszt kevésnek tűnt, dupla adagba kezdtünk bele.
Feltettem forrni a vizet, sót, cukrot, olajat. Mivel dupla adag volt, fele olajat tettem bele, fele vajat.
Amikor forrt a víz, lehúztam a tűzről és bele kevertem a lisztet. Addig kevertem, amíg el nem vált az edény falától. Egy kicsit vissza kellett tennem. Majd szép kerek labdává formálódott.
Fel kellett tűrnöm az ingem ujját, mire kikevertem.
Lehet, hogy az volt a baj, hogy hagytuk hűlni, mert kemény lett a tészta, és ugye itt kellene hozzá a tojás, amit mi nem tettünk bele, mert a recept nem írja.
Előkészítettük a fahéjas cukrot, és próbaképpen kisütöttünk egy adag kisebb rudacskákat.
Hát egy kissé haloványak lettek, viszont nagyon finomak.
Itt már éreztem, hogy nagyon nehéz kinyomni a nyomózsákból. Anyu vágta el
A második adag már szebb, aranysárga lett. Mivel anyu a "segédem", meg a fényképészem is, így a sülés folyamatáról nem tudott képet készíteni.
Közben persze kóstolgattuk, hogy elég ízletes-e. A harmadik adagig nem jutottunk el, mert már szét nyomta a nyomózsák oldalát a tészta. Egy gombócot kinyújtottunk hamar, kiszúrtuk kis pogácsa szaggatóval, és kisütöttük.
Anyu, "lesz ami lesz" a maradék tésztához géppel kevert hozzá még két deci tejet, meg három tojást. Így érte el azt az állagot, amilyennek kellett volna lennie.
Gyorsan bekanalazta egy tepsibe, és láss csodát, sikerült a képviselő fánkja.
A sütést egy narancsos pudinggal kezdtem. Végül is puding porból készítettem, és reszeltem bele jól megmosott narancs héját. Isteni illatok terjengtek a konyhában.
És a pudingból végül is nem a churróba került, mert azt addig kóstolgattuk, míg elkóstolgattuk, hanem a képviselő fánkba.
Hmmm. Így sem volt rossz. Nem adom fel, de azt hiszem, egyenlőre maradok a főzésnél.
Hát ilyen lett az én kalandozásom az égetett tészta világában.
Jó kalandozást, és jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése