2015. június 10., szerda

Palacsintáról bővebben.

Egy kis palacsinta történet

Mi jut eszedbe ha azt kérdem, melyik a jó csoki? A gömbölyű, a kerek, a szögletes? Hát persze, hogy Gombóc Artúr? 
És mi jut eszedbe, ha azt mondom, hogy van feltekert, hajtogatott, bögrés, Amerikai, Magyar vagy éppen csúsztatott vagy rakott?
Hát persze, hogy a














palacsinta.

Utána néztem a Wikipédián, minden földrésznek, minden országnak meg van a maga palacsinta receptje. 

Hát akkor kezdjük az elején, ami legközelebb áll hozzánk. 

Magyar palacsinta recept

A magyar palacsintáknak is meg van az édes és sós változata. Jellemzője, hogy vékonyra sütjük a tésztáját. Hozzávalói: tojás, liszt, tej, csipet só, kicsi cukor, szódavíz. Van aki ízlés szerint sütőport vagy élesztőt tesz bele. Olvasztott vajban sütjük. (forrás anyag szerint http://hu.wikipedia.org/wiki/Palacsinta).

Mi ma már egy kissé másképpen készítjük, amit majd a receptek közé fel fogok tenni.


Palacsinta töltelék


Édes palacsinta töltelékektermészetesen az elmaradhatatlan cukros kakaó, lekvár, túró, fahéj, kókuszos tejföl (ha még nem ettél finomat, feltétlenül kóstold meg), puding.
Sós palacsinta töltelékek:darált hús, gomba, zöldségek.

Világhírű palacsinta különlegességeink: Hortobágyi húsos palacsinta és a Gundel palacsinta.


Csúsztatott palacsinta
A csúsztatott palacsinta végül is egy rakott palacsinta. Lényege, hogy egy kicsit vastagabbra kell sütni. Míg az egyik felét megsütjük, a másikat nem. Rácsúsztatjuk a tányérra, rátesszük a tölteléket. Gyümölcsöt, zöldségfélét stb. Majd a másikat a töltelékre csúsztatjuk, és töltjük. És így rakjuk a kívánt magasságig. 

Te melyik palacsintát szereted?

Legközelebb folytatom, hogy hogyan készítik más országokban, majd receptek is felkerülnek. Gyere vissza máskor is. 

Csatlakozz az én konyhámhoz a facebookon, és oszd meg ismerőseiddel.
https://www.facebook.com/zozire

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése