Egy kis palacsinta történet
Mi jut eszedbe ha azt kérdem, melyik a jó csoki? A gömbölyű, a kerek, a szögletes? Hát persze, hogy Gombóc Artúr?És mi jut eszedbe, ha azt mondom, hogy van feltekert, hajtogatott, bögrés, Amerikai, Magyar vagy éppen csúsztatott vagy rakott?
Hát persze, hogy a
palacsinta.
Utána néztem a Wikipédián, minden földrésznek, minden országnak meg van a maga palacsinta receptje.
Hát akkor kezdjük az elején, ami legközelebb áll hozzánk.
Magyar palacsinta recept
A magyar palacsintáknak is meg van az édes és sós változata. Jellemzője, hogy vékonyra sütjük a tésztáját. Hozzávalói: tojás, liszt, tej, csipet só, kicsi cukor, szódavíz. Van aki ízlés szerint sütőport vagy élesztőt tesz bele. Olvasztott vajban sütjük. (forrás anyag szerint http://hu.wikipedia.org/wiki/Palacsinta).Mi ma már egy kissé másképpen készítjük, amit majd a receptek közé fel fogok tenni.
Palacsinta töltelék
Édes palacsinta töltelékek: természetesen az elmaradhatatlan cukros kakaó, lekvár, túró, fahéj, kókuszos tejföl (ha még nem ettél finomat, feltétlenül kóstold meg), puding.
Sós palacsinta töltelékek:darált hús, gomba, zöldségek.
Világhírű palacsinta különlegességeink: Hortobágyi húsos palacsinta és a Gundel palacsinta.
Csúsztatott palacsinta
A csúsztatott palacsinta végül is egy rakott palacsinta. Lényege, hogy egy kicsit vastagabbra kell sütni. Míg az egyik felét megsütjük, a másikat nem. Rácsúsztatjuk a tányérra, rátesszük a tölteléket. Gyümölcsöt, zöldségfélét stb. Majd a másikat a töltelékre csúsztatjuk, és töltjük. És így rakjuk a kívánt magasságig.
Te melyik palacsintát szereted?
Legközelebb folytatom, hogy hogyan készítik más országokban, majd receptek is felkerülnek. Gyere vissza máskor is.
Csatlakozz az én konyhámhoz a facebookon, és oszd meg ismerőseiddel.
https://www.facebook.com/zozire
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése